Loading...

Thursday, 2 June 2011

rambut hitam berkilat....mcm aiswarya rai? jom cube dirumah...(lelaki pun boleh buat petua ni, if rajin lah)

Nak  rambut hitam berkilat,tapi nak jimat duit, xnak g saloon? malas g saloon? ok try tis kat umah..petua ni org2 tua selalu gune, tp yg ni i add on lah petuanya search kat google, from magazine, sama je petua nye, bahan utama  (santan) huhu...

Bahan-bahan
2 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar minyak bijan
2 biji telur
2 sudu besar santan asli
2 sudu besar minyak kelapa
Cara
  1. Kisar semua ramuan dengan alat pengisar kelajuan sederhana selama lebih kurang 30 saat, ramuan akan berbuih keran aterdapat telur.
  2. Ketika mandi selepas membersihkan rambut dgn syampu, sapu rata ramuan tadi dan urutkan keseluruh kulit kepala.
  3. Biarkan selama 5 minit sebelum membilas bersih sebaiknya mengguna air suam.
ini bolehlah diamalkan setiap hari. Ramuan yang disediakan ini tahan selama lebih kurang 5 hari jika disimpan di dalam peti sejuk. (petua ni i dpt from gedik.com)

ok guys, if petua ni remeh, ok try tis, mak i yg ajar...

1. santan kelapa
2. buah limau nipis

caranye: santan kelapa dicampur dengan perahan limau nipis, pastu biar kan semalaman dlm peti ais sehingga berkepala santannye. (seeloknye dilakukan semasa nk mandi)  then, u take kepala santan tu, sapukan pada rambut, then pakai shower cap, biarkan dlm 20 min (sambil menunggu tu leh la gosok bdn ke whatever la nk buat, mcm i, i basuh kain..huhu) selepas tu bilas dgn air sehingga bersih, then shampoo rambut (makesure jgn shampoo terlalu lama atau shampoo terlalu byk), letakkan conditioner, bilas..then..naaaaaa...rambut yg berkilat..lagi kerap buat rambut akan lebih sihat dan lebat...selamat mencube.....
(petua ni my mom yg bagi0

ok uollsss...tats all for today..if ade ape2 petua nk tanye..bleh la komen...

with love...

No comments:

Post a Comment