Loading...

Wednesday, 15 June 2011

kalau susah nak buang air besar?

kalau susah nk buang air besar..hurmmm....wat can u do is..try to drinks any fiber drinks yang boleh dibli dimana2 drugs stores, selain itu, cara yg paling mudah n cepat..kena minum air vitagen slalu..air vitagen adalah air susu berkultur yang baik untuk penghadaman...dibawah ni ade some of questions yg ditnya bout how good vitagen to us..



(petikan soalan from blog wordpress)
Mengapakah Vitagen perlu diminum setiap hari ?

Vitagen perlu diminum setiap hari untuk mengekalkan keseimbangan yang baik di antara bakteria yang baik dan bakteria yang bahaya. Apabila keseimbangan ini tidak diganggu, kita akan berasa sihat dan segar. Vitagen juga membekalkan flora usus kita dengan bekalan tetap laktobasilus. Laktobasilus di dalam Vitagen bersama dengan bakteria yang baik ddi dalam usus kita akan menindas bakteria yang bahaya daripada merosakan kesihatan kita.

Adakah Vitagen sesuai untuk diminum apabila sedang cirit-birit ?

Ya, Vitagen boleh diminum apabila sedang mengalami cirit-birit. Gangguan terhadap flora usus merupakan satu di antara sebab-sebab yang menyebabkan cirit-birit. Laktobasilus di dalam Vitagen boleh menolong mengembalikan keseimbangan dantara bacteria yang baik dan bacteria yang bahaya di dalam usus kita.

Bolehkah wanita yang sedang mengandung minum Vitagen?
Ya, Vitagen adalah minuman yang sihat.

Bolehkah pesakit asma/lelah minum Vitagen ?
Pesakit asma/lelah adalah dinasihati untuk merujuk kepada doctor.

Bolehkah pesakit kencing manis minum Vitagen ?
Pesakit kencing manis adalah dinasihati untuk merujuk kepada doctor.

Bolehkah Vitagen menyebabkan kerosakan gigi ?
Tidak. Vitagen tidak mengandungi dektran yang merupakan factor utama dalam kerosakan gigi. Dektran akan melekat kepada lapisan enamel gigi dan menyebabkan kerosakan gigi atau kereputan enamel.

Bolehkah Vitagen menyebabkan kahak ?
Tidak.

so, i think vitagen ni mmg bagus untuk penghadaman, just to share with je...its up to u..
ok..tenkiu..

sayangilah perut anda..  ahaks!
 

Thursday, 2 June 2011

rambut hitam berkilat....mcm aiswarya rai? jom cube dirumah...(lelaki pun boleh buat petua ni, if rajin lah)

Nak  rambut hitam berkilat,tapi nak jimat duit, xnak g saloon? malas g saloon? ok try tis kat umah..petua ni org2 tua selalu gune, tp yg ni i add on lah petuanya search kat google, from magazine, sama je petua nye, bahan utama  (santan) huhu...

Bahan-bahan
2 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar minyak bijan
2 biji telur
2 sudu besar santan asli
2 sudu besar minyak kelapa
Cara
  1. Kisar semua ramuan dengan alat pengisar kelajuan sederhana selama lebih kurang 30 saat, ramuan akan berbuih keran aterdapat telur.
  2. Ketika mandi selepas membersihkan rambut dgn syampu, sapu rata ramuan tadi dan urutkan keseluruh kulit kepala.
  3. Biarkan selama 5 minit sebelum membilas bersih sebaiknya mengguna air suam.
ini bolehlah diamalkan setiap hari. Ramuan yang disediakan ini tahan selama lebih kurang 5 hari jika disimpan di dalam peti sejuk. (petua ni i dpt from gedik.com)

ok guys, if petua ni remeh, ok try tis, mak i yg ajar...

1. santan kelapa
2. buah limau nipis

caranye: santan kelapa dicampur dengan perahan limau nipis, pastu biar kan semalaman dlm peti ais sehingga berkepala santannye. (seeloknye dilakukan semasa nk mandi)  then, u take kepala santan tu, sapukan pada rambut, then pakai shower cap, biarkan dlm 20 min (sambil menunggu tu leh la gosok bdn ke whatever la nk buat, mcm i, i basuh kain..huhu) selepas tu bilas dgn air sehingga bersih, then shampoo rambut (makesure jgn shampoo terlalu lama atau shampoo terlalu byk), letakkan conditioner, bilas..then..naaaaaa...rambut yg berkilat..lagi kerap buat rambut akan lebih sihat dan lebat...selamat mencube.....
(petua ni my mom yg bagi0

ok uollsss...tats all for today..if ade ape2 petua nk tanye..bleh la komen...

with love...