Loading...

Wednesday, 15 June 2011

kalau susah nak buang air besar?

kalau susah nk buang air besar..hurmmm....wat can u do is..try to drinks any fiber drinks yang boleh dibli dimana2 drugs stores, selain itu, cara yg paling mudah n cepat..kena minum air vitagen slalu..air vitagen adalah air susu berkultur yang baik untuk penghadaman...dibawah ni ade some of questions yg ditnya bout how good vitagen to us..



(petikan soalan from blog wordpress)
Mengapakah Vitagen perlu diminum setiap hari ?

Vitagen perlu diminum setiap hari untuk mengekalkan keseimbangan yang baik di antara bakteria yang baik dan bakteria yang bahaya. Apabila keseimbangan ini tidak diganggu, kita akan berasa sihat dan segar. Vitagen juga membekalkan flora usus kita dengan bekalan tetap laktobasilus. Laktobasilus di dalam Vitagen bersama dengan bakteria yang baik ddi dalam usus kita akan menindas bakteria yang bahaya daripada merosakan kesihatan kita.

Adakah Vitagen sesuai untuk diminum apabila sedang cirit-birit ?

Ya, Vitagen boleh diminum apabila sedang mengalami cirit-birit. Gangguan terhadap flora usus merupakan satu di antara sebab-sebab yang menyebabkan cirit-birit. Laktobasilus di dalam Vitagen boleh menolong mengembalikan keseimbangan dantara bacteria yang baik dan bacteria yang bahaya di dalam usus kita.

Bolehkah wanita yang sedang mengandung minum Vitagen?
Ya, Vitagen adalah minuman yang sihat.

Bolehkah pesakit asma/lelah minum Vitagen ?
Pesakit asma/lelah adalah dinasihati untuk merujuk kepada doctor.

Bolehkah pesakit kencing manis minum Vitagen ?
Pesakit kencing manis adalah dinasihati untuk merujuk kepada doctor.

Bolehkah Vitagen menyebabkan kerosakan gigi ?
Tidak. Vitagen tidak mengandungi dektran yang merupakan factor utama dalam kerosakan gigi. Dektran akan melekat kepada lapisan enamel gigi dan menyebabkan kerosakan gigi atau kereputan enamel.

Bolehkah Vitagen menyebabkan kahak ?
Tidak.

so, i think vitagen ni mmg bagus untuk penghadaman, just to share with je...its up to u..
ok..tenkiu..

sayangilah perut anda..  ahaks!
 

Thursday, 2 June 2011

rambut hitam berkilat....mcm aiswarya rai? jom cube dirumah...(lelaki pun boleh buat petua ni, if rajin lah)

Nak  rambut hitam berkilat,tapi nak jimat duit, xnak g saloon? malas g saloon? ok try tis kat umah..petua ni org2 tua selalu gune, tp yg ni i add on lah petuanya search kat google, from magazine, sama je petua nye, bahan utama  (santan) huhu...

Bahan-bahan
2 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar minyak bijan
2 biji telur
2 sudu besar santan asli
2 sudu besar minyak kelapa
Cara
  1. Kisar semua ramuan dengan alat pengisar kelajuan sederhana selama lebih kurang 30 saat, ramuan akan berbuih keran aterdapat telur.
  2. Ketika mandi selepas membersihkan rambut dgn syampu, sapu rata ramuan tadi dan urutkan keseluruh kulit kepala.
  3. Biarkan selama 5 minit sebelum membilas bersih sebaiknya mengguna air suam.
ini bolehlah diamalkan setiap hari. Ramuan yang disediakan ini tahan selama lebih kurang 5 hari jika disimpan di dalam peti sejuk. (petua ni i dpt from gedik.com)

ok guys, if petua ni remeh, ok try tis, mak i yg ajar...

1. santan kelapa
2. buah limau nipis

caranye: santan kelapa dicampur dengan perahan limau nipis, pastu biar kan semalaman dlm peti ais sehingga berkepala santannye. (seeloknye dilakukan semasa nk mandi)  then, u take kepala santan tu, sapukan pada rambut, then pakai shower cap, biarkan dlm 20 min (sambil menunggu tu leh la gosok bdn ke whatever la nk buat, mcm i, i basuh kain..huhu) selepas tu bilas dgn air sehingga bersih, then shampoo rambut (makesure jgn shampoo terlalu lama atau shampoo terlalu byk), letakkan conditioner, bilas..then..naaaaaa...rambut yg berkilat..lagi kerap buat rambut akan lebih sihat dan lebat...selamat mencube.....
(petua ni my mom yg bagi0

ok uollsss...tats all for today..if ade ape2 petua nk tanye..bleh la komen...

with love...

Tuesday, 31 May 2011

mandi bunga...erm....syirik ker?

lamanye aku tk tulis kat blog..

adoiyaii...mak da bising lorh...katenye da 28 yrs old pun x de psangan hidup...ermm...ade yg kate kene mandi bunge lah ape lah..leh ker?

just nk share lah..yg aku tau...mandi bunge ni kat mana2 pun sama je..cume nk menaikkan aura seri jer..bkn ape pun..tp maybe sbb certai people tu pcaya kot mandi bunge ni leh buat org cpt kawin...huhu..kalau cmtu nk mandi bunge lahhh...heee

ok jom kite mandi bunge kat umah nk...

first: sediakan la bunga hidup bkn plastik ye..kalau boleh biar la bunge yg pelbagai warna..sbb setiap warna ni ade identiti aura tersendiri
second: sediakan la essence (bli je minyak essence zaiton, ros ke ikut suke)
third: kalau sespe yg ade tab mandi tu ok, tkde pun gune jelah baldi tuee...huhu...pastu penuhkan air dlm bath tub/baldi, msukan minyak essence tu, then masukkan bunga2 tu...

akhir sekali mandi je mcm biasa.. kulit mmg rase segar n lembut...cuba la ye...ok uols..


(petua dari: mse tu tgk slot zamzarina di TV 1)

Thursday, 17 March 2011

kulit tangan lembut...

"org kata kalau rajin buat kerja kulit tgn msti keras kan?
hurrmmmm..habis tu kalau kulit lembut tu cmne lak..mls la eh...erm...tk juga...kalau nak kan kulit yg lembut...
ha boleh juga gunakan teh (teh yg da digunakan)...gosokkan teh dekat tapak tgn..lama2 tgn msti lembut..kalau nk kulit bdn lembut..ha amik teh tu...gosokkan kat stu badan...hahahahahahahaha....ok..ops..lupa..
teh juga boleh menghilangkan hitam bwh mata...kalau pakai teh gantung tu...ambil dua sachet teh tu yg dah gune juge...letak dlm peti ais..pastu mlm tu letak kan kat mata....waaaa terapi gitu.....sejuk jee....test la buat..."
ok darl....bye...

Tuesday, 15 March 2011

nk mkn fast food tp tknk gemuk??


hola...erm just back from alamanda...
ha td bru pas sembang2 wif my ofismate...dpt stu tips...well..to those yg suke sgt mkn fast food tp tknak gemuk...

i recommended to you....do eat BURGER KING!!
hehehe...sbb its good for dieters...it becoz burger king adalah burger yg di roasted heee...then pls when eat fast food..jgn la bli softdrinks..minum air panas like coffee ke tea ke..pls dear not milo ok!
ha..tats tips for today...hee...

ok bye..muah muah muaaacckkkkss...selamat diet ye!

Monday, 14 March 2011

Cemana nk ilangkan bau badan???

well...td mse i otw to ofis, i ternaik satu lif wif this kakak...hurm...haruman body nye tu...boleh membuatkan satu lif feel like to vomit...ke perasaan aku je? hurm...tp its about body odour...mmg kesian..ok..so this time..i would to share something..mcmana nak hilangkan bau badan..in tradisional way..mak i yg ajar tis things...

(petua masa nak mandi)
1. step pertama  :  ambil beberapa biji buah limau nipis (ikut tahap ur body odour)...beli ke or curi kat blakang rumah ke..rumah jiran ke..heee

2. step kedua :  potong limau nipis kepada beberapa bahagian..ikut suke je...nk segi empat..segi tiga..up to you

3. step ketiga : mandi mcm biasa...then masa mandi tu...ambil potongan limau nipis tu then tonyoh la ke bhgian bdn..especially on part yg paling harum tu lah...(ketiak)
last step: bilas dgn air biasa...

kalau boleh tis petua kene amalkan seminggu 2 n 3 times...kalau bau yg kuat..better buat byk kali...

selamat mencuba........muuuaackksss...daaa...